Go back Installatie Instructies

  • Meng willekeurig de tegels met verschillende tonaliteiten en texturen
  • Gebruik cementlijm voor keramische tegels.
  • Verspreid op de wand en op de achterkant van de tegels.
  • U kan de Zellige in een hoek snijden met een diamantschijf.
  • Plaats met de hand
  • Plaats met de hand zonder een voeg te laten.
  • Verspreid het vloeibare voegmiddel.
  • Neem de tijd om goed alle ruimtes tussen de tegels te vullen.
  • Verwijder al het overtollige voegmiddel met een vochtige doek.

Zellige - Definitie

Zellige tegels worden één per één vervaardigd uit niet-geraffineerde natuurlijke klei dat wordt gewonnen uit de Fez regio in Marokko.
Deze klei wordt gemengd en gekneed met water, met de hand vormgegeven, op natuurlijke wijze gedroogd en in de oven gebakken. De beglazing (glasvochtverbindingen en minerale pigmenten) wordt op de tegels aangebracht en vervolgens gesmolten/geglazuurd, wat resulteert in meerdere semi-transparante, metaalachtige, parelmoerachtige of ondoorzichtige tinten.
De essentie van Zellige is de onregelmatigheid van uiterlijk, toon, textuur, glans, diepte en kleur. Elke Zellige tegel is uniek!

Zellige - Onderhoud

Geglazuurde Zellige tegels zijn makkelijk in onderhoud en worden schoongemaakt zoals elke andere geglazuurde kleitegel.
Let op, de “metalen” Zellige vereist een speciale installatie en onderhoud. Contacteer onze klantendienst voor meer informatie.

Buiten installatie

Zellige tegels, zoals andere geglazuurde keramiek, worden niet beïnvloed door blootstelling aan zon of UV. De kwaliteit van de ondergrond en de installatie (met behulp van geschikte voeg en lijm voor exterieur gebruik) helpen de tegels om met thermische chocs om te gaan. De vorstbestendigheid hangt af van de ondoordringbaarheid van de voeg en de stabiliteit van de hechting tussen de tegels en de ondergrond, om te voorkomen dat water infiltreert.

Zellige - Installatie

- Meng voor de installatie de tegels met hun verschillende tinten om een willekeurig en harmonieus geheel samen te stellen.
- Prepareer en egaliseer de muur voordat u de Zellige tegels plaatst.
- Breng gelijkmatig keramieklijm aan op het oppervlak en op de achterkant van de tegel. U kunt Zellige ook fixeren met siliconen.
- Plaats de tegels met de hand en laat geen voeg (van rand tot rand) zonder gebruik te maken van afstandhouders, en kom zo tot een harmonie van het geheel.
- Panelen: Net zoals bij Zellige tegels zijn variaties in grootte en vorm gebruikelijk. Elk paneel moet worden gepositioneerd door de voegruimte en lijmdiepte aan te passen. Het plannen van de lay-out wordt aanbevolen. Voor flexibele panelen; verwarm de film voordat u deze verwijdert.
- Nadat de tegels zijn geplaatst, verspreid u vloeibaar voegcement over het oppervlak met een rubberen spatel, waarbij u de ruimtes tussen de tegels vult.
- Verwijder het overtollige voegcement na een korte droging, voorzichtig met een vochtige spons. Verwijder het resterende voegcement met een droge doek.
- Zellige tegels kunnen makkelijk gesneden worden m.b.v. een diamantschijf en water.
- Wanneer geplaatst in direct contact met water: zwembaden, douches (vloeren en muren), waterpartijen, werkbladen: Net als andere geglazuurde keramiek, is het bedekken van een oppervlak met Zellige tegels geen garantie voor afdichting. Vochtigheid kan door de voeg of eventuele onregelmatigheden aan het oppervlak filteren. De waterdoordringbaarheid is afhankelijk van de kwaliteit van de installatie.